Wednesday, August 4, 2010

Prunele, televizorul şi cei 8 cenţi

E greu să compari prunele de la Brăila cu prunele de la Braşov. Pornind de la formă, culoare, până la gust şi mărime, aceste fructe cresc şi se coc diferit în orice regiune. Într-o parte sunt mai bune, mai crocante, mai mâncate şi mai scumpe. În cealaltă parte sunt mai mici, mai moi şi evident mai ieftine. Pentru noi, oamenii care cumpără prune din piaţă, din două în două zile, în ultimul timp nu mai prea contează culoarea sau mărimea. Mai mult contează preţul. Singurul mod în care diferenţiem prunele de Brăila de cele de la Braşov este costul lor. Nu mai vedem nici viermii, nici petele, nici formele incerte, vedem numai cifrele trecute pe cartonaşe.

Mie îmi plac prunele, aş mânca dimineaţa, la prânz şi seara. Aproape că îmi plac la fel de mult cum îmi place să mă relaxez în faţa televizorului. Sunt fructele mele preferate. Daca mă pui să aleg între un mango copt şi o prună verde, aş alege pruna, fără discuţie. Ăsta e motivul pentru care merg în piaţă şi analizez. Nu mă avânt să cumpăr neapărat de unde e mai ieftin. Stau şi studiez fiecare fructă în parte, calm, răbdător şi numai după un studiu îndelungat, fac alegerea. De ce să comparăm produsele numai după preţ? Nu are rost.

Pe principiul ăsta funcţionez. Pe principiul ăsta funcţionează lucrurile, zic eu. Cum îmi aleg prunele, aşa îmi aleg hainele, maşina şi provider-ul de servicii telecom. Evident, mă uit şi la preţ, dar mie îmi place să disec lucrurile. Concret, iată ce am descoperit: la UPC, de exemplu, 82 de canale digitale costă 23 RON + TVA. Asta înseamnă că un program TV ar costa cam 8 eurocenţi pe lună, cel mai ieftin tarif de pe piaţă. Eu stau cam 3 ore jumate cu televizorul deschis zilnic. Asta ar însemna că la UPC aş plăti 6 eurocenţi pe ora vizionată. Foarte puţin, aşa-i? Şi ca să duc lucrurile şi mai departe, după un calcul simplu, dacă compar minutul de telefonie mobilă cu minutul de cablu TV, televiziunea bate mobilul de 50-80 de ori. Tare, nu?

Mie îmi place să analizez, să mă uit la televizor şi să mănânc prune. Ce să fac? Nu mă pot abţine.

1 comment:

  1. Unul din cele mai frumoase si mai interesante post-uri de pe blog. Chiar mi-a facut placere sa il citesc! Asta da comparatie! :))

    ReplyDelete